Overheid in Noord-Brabant

Veel gemeenten zien hoge winst bij jeugdzorginstellingen als probleem

Veel gemeenten zien hoge winsten in de jeugdzorg als probleem, maar beëindigen om die reden nauwelijks een contract met de zorginstelling. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma Pointer (KRO-NCRV) onder 133 wethouders met jeugdzorg in de portefeuille. Dit terwijl gemeenten vaak enorme tekorten hebben op hun jeugdzorgbegroting. “Het systeem maakt het makkelijk om snel rijk te worden over de ruggen van cliënten en gemeenten”, zegt emeritus hoogleraar openbare financiën Harrie Verbon (Tilburg University).

“Jarenlang hebben we te veel uit moeten geven, voornamelijk op de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.) en dat heeft ons zo ver in de min gebracht”, aldus VVD-raadslid Vivianne van Yperen uit Zoetermeer. Het leidde volgens haar tot een aantal “pijnlijke beslissingen”. “Vorig jaar hebben we met de gemeenteraad honderdtwintig bezuinigingen doorgevoerd. We hebben een bibliotheek moeten sluiten, gekort op groenvoorziening in de stad, de parkeertarieven moeten verhogen en gesneden in armoedesubsidies.” 

Lees het volledige artikel op de website van Pointer: https://pointer.kro-ncrv.nl/veel-gemeenten-zien-hoge-winst-bij-jeugdzorginstellingen-als-probleem

Dit bestand is van het type pdf (Acrobat Reader document)  Rapportage financiŽn jeugdzorg (790,76 KB)